5 April 1999

CECW-OE/CEHR-E

MEMORANDUM FOR Commanders, Major Subordinate Commands
SUBJECT: Overtime Rate for Employees Performing Work in Response to Emergencies
1. References:

a. CECW-OE memorandum dated 22 February 1999, subject: Overtime Rate for
Employees Performing Work for the Federal Emergency Management Agency

b. 5 Code of Federal Regulations (CFR) 551.208.

2. The policy determination outlined in the 22 Feb 99 memo dealt specifically with work the
Corps does for the Federal Emergency Management Agency (FEMA). This policy also applies
to work done for Other Federal Agencies (OFAS) who request support from the Corpsin
similar situations. It was made clear that there will be few instances in which Corps employees
will work under conditions that meet the criteria for emergency situations under 5
CFR551.208(d). Since the 22 Feb 99 memo was issued, we have been asked to clarify a
number of issues. This memorandum will address these issues and provide additiona guidance
regarding employees performing temporary work for FEMA. We are particularly concerned
with the payment of overtime under the provisions of the Fair Labor Standards Act (FLSA).

3. Corps employees providing assistance at FEMA’s request are more likely to perform
temporary work that meets the provisions of 5 CFR551.208(a) — (c). This criteriais applicable
when an employee must temporarily perform work or duties that are not consistent with the
primary or grade-controlling duty of the employee’s official position description. Exempt
employees at GS-7 or above who perform the temporary work described above remain exempt
for the entire period of temporary work or duties unless al three of the following conditions are
met:

a. The period of temporary work or duties exceeds 30 calendar days; and

b. The employee's primary duty for the period of temporary work or dutiesis not
exempt work or duty as defined above; and

c. The employee's position (including a position to which the employee is temporarily
promoted) is properly classified in the General Schedule at GS-7 or above or properly classified
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in the Federal Wage System as a supervisor at situation 3 or 4 of Factor 1 of the Federal Wage
System Job Grading Standard for Supervisors, or the equivalent level in other comparable
wage systems.

Criteriafor nonexempt employees and exempt employees at GS-5 or GS-6 are also
addressed in the CFR.

4. Requests for volunteers will clearly identify the duties to be performed and an assessment of
whether or not the duties are exempt or nonexempt. Human Resources personnel are available
to assist in making these assessments which will assist in insuring the right grades/categories of
people are sent in response to the request. Commanders and on-site managers are responsible
for assuring that work performed in conjunction with a disaster is consistent with the
information provided in the temporary duty support request.

5. All managers are reminded that the Corps is responsible for any FLSA overtime incurred
under either the emergency criteria or the 30-day criteria, whether the work performed was
under its own authority or in support of FEMA or OFAs. Since FEMA and OFAs will not
reimburse the Corps for overtime exceeding the status assigned to their position of record, the
Corps will be liable for any nonexempt overtime performed by employees whose position of
record is exempt. Since the Flood Control and Coastal Emergencies (FC& CE) Appropriation,
96X 3125, is not available for this purpose, each commander will be responsible for assuring
funds exist in either the General Expense or the District Overhead account to cover these
expenses. While it is appropriate to fund overtime work dealing with flood fighting and related
duties under FC& CE (Public Law 84-99), prudent management of our fiscal resources dictates
that commanders should ensure the same process applies as indicated above.

6. Extensionsfor more than 30 days of an exempt employee performing nonexempt work for
more than 25 percent of the time must be approved by the Commander, Deputy Commander, or
Resource M anagement representative with fiscal responsibility. Thiswill assure that funds are
available for overtime in excess of that reimbursed by FEMA or OFAs. If you need nonexempt
work performed in excess of these limits and there are not a sufficient number of nonexempt
employees available to perform such duties, other options, such as contracting out nonexempt
work should be considered.



7. Changesreflected in reference 1.a and this memorandum will be provided in the update to
Engineer Regulation 11-1-320, Civil Works Emergency Management Programs.

FOR THE COMMANDER:
/s
RUSSELL L. FUHRMAN

Major General, USA
Director of Civil Works



